HR-GroepRecente activiteiten
spacer
< Terug naar vorige pagina
  • mottobord wegwerkers  breed
  • mottobord wegwerkers  breed

Klik op de kleine afbeeldingen voor een uitvergroting
mottobord wegwerkers  breedmottobord DSC_1185 initiatief AB   lr

Proef voor verhogen van veiligheid voor wegwerkers in Noord-Holland


Werken aan de weg is één van de gevaarlijkste beroepen die er bestaat. De wegwerker is druk aan de weg aan het werk terwijl het verkeer langs hem blijft razen. Ondanks dat verschillende borden aangeven dat er aan de weg gewerkt wordt en dat de automobilist zijn snelheid moet matigen wordt hier nauwelijks gehoor aan gegeven.

Mevrouw Brummer, Lid Provinciale Staten Noord-Holland, wil de veiligheid voor de wegwerkers verbeteren. Zij heeft daarom een proef opgezet om de weggebruiker meer bewust te maken van de gevaren rondom werken langs de weg door het plaatsen van mottoborden. De resultaten worden gemeten door een snelheidsmeting te houden voor en na het plaatsen van de mottoborden.

Het idee is overgewaaid uit Canada. Hier wordt gewerkt met mottoborden langs
de weg waarbij de wegwerker gepersonaliseerd wordt. Er worden borden
geplaatst met de tekst: “Voorzichtig! Mijn vader werkt hier”. Ook worden er
borden geplaatst met de afbeelding van een wegwerker met zijn dochter op de arm. Het voordeel van deze borden is dat je de wegwerker een gezicht geeft, hij is niet alleen wegwerker maar ook ouder/vader. Hierdoor gaan automobilisten langzamer en voorzichtiger rijden, ofwel ze passen hun rijgedrag aan.In Canada is aangetoond dat er door deze campagne rustiger wordt gereden bij wegwerkzaamheden.

De borden zijn geproduceerd door HR Groep en eind oktober geplaatst in Noord-Holland. Na deze proefperiode wordt bekeken of hier een vervolg aan wordt gegeven.