VNVF presenteert berekenmethodiek duurzaamheidsscore verkeersborden

12-August-2019
De Nederlandse Vereniging Verkeersborden Fabrikanten (VNVF) publiceerde deze week het rapport 'Ontwikkeling VNVF duurzaamheidsindex verkeersborden'.


Onderzoek 
Dit rapport is opgesteld door CE Delft. De VNVF vroeg CE Delft om een berekenmethodiek te ontwikkelen die het gemakkelijker maakt voor verkeersbordenproducenten om de duurzaamheid van verkeersborden te berekenen. In het onderzoek van CE Delft zijn de bestaande verkeersborden opgenomen, die door de verschillende producenten in Nederland worden gemaakt. Verkeersborden van primair aluminium tot cradle-to-cradle aluminium, bamboe en hergebruikt aluminium.


Bamboe als duurzaam alternatief 
Het onderzoek wijst uit dat het de meest duurzame keuze is om oude borden op te knappen en opnieuw te gebruiken. De signface wordt dan van de drager verwijderd en de drager wordt voorzien van een nieuwe, digitaal geprinte folie. In de praktijk is dit echter niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld omdat de drager niet meer in goede staat is en het ook niet mogelijk is om deze te herstellen. Ook zijn er regelmatig nieuwe verkeersborden nodig. Dan blijkt een verkeersbord van bamboe net als een verkeersbord van gerecycled aluminium een duurzame keuze. CE Delft zegt hierover: "Verschillen tussen de duurzaamheidsscores van minder dan 10% vallen binnen de foutmarge van de LCA-berekening en moeten als gelijkwaardig worden beschouwd."


Download hier het volledige rapport van CE Delft. 
Onafhankelijk onderzoek 
CE Delft draagt met onafhankelijk onderzoek en advies bij aan een duurzame samenleving. Zij is toonaangevend op het gebied van energie, transport en grondstoffen. Met economische, technische en beleidsmatige expertise helpt zij overheden, NGO’s en bedrijven structurele veranderingen te realiseren.

Nieuwe maatregelen rondom COVID-19

20-March-2020
Het coronavirus COVID-19 houdt momenteel de hele wereld bezig en zoals het zich laat aanzien leidt het de komende tijd ook tot veel vragen in Europa.

Landelijke verkeersbordendata met IPSm

02-March-2020

HR Groep brengt met het Intelligence Public Space management platform en App alle verkeersborden in Nederland in kaart.

Nederlandse fabrikanten van stalen masten slaan handen ineen

29-November-2019

Tijdens de Vakbeurs Mobiliteit in Houten is de oprichting van SMIN (Stalen Masten In Nederland) bekend.

Snelheidsborden vervangen door stikstofakkoord

15-November-2019
De 120 en 130 km per uur borden langs de weg moeten vervangen worden als een van de maatregelen die moeten bijdragen om de stikstofcrisis op te lossen. Hoe kan vervolgens het vervangen van deze borden zo duurzaam mogelijk worden gedaan?
youtube twitter linkedin