VNVF presenteert berekenmethodiek duurzaamheidsscore verkeersborden

12-August-2019
De Nederlandse Vereniging Verkeersborden Fabrikanten (VNVF) publiceerde deze week het rapport 'Ontwikkeling VNVF duurzaamheidsindex verkeersborden'.


Onderzoek 
Dit rapport is opgesteld door CE Delft. De VNVF vroeg CE Delft om een berekenmethodiek te ontwikkelen die het gemakkelijker maakt voor verkeersbordenproducenten om de duurzaamheid van verkeersborden te berekenen. In het onderzoek van CE Delft zijn de bestaande verkeersborden opgenomen, die door de verschillende producenten in Nederland worden gemaakt. Verkeersborden van primair aluminium tot cradle-to-cradle aluminium, bamboe en hergebruikt aluminium.


Bamboe als duurzaam alternatief 
Het onderzoek wijst uit dat het de meest duurzame keuze is om oude borden op te knappen en opnieuw te gebruiken. De signface wordt dan van de drager verwijderd en de drager wordt voorzien van een nieuwe, digitaal geprinte folie. In de praktijk is dit echter niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld omdat de drager niet meer in goede staat is en het ook niet mogelijk is om deze te herstellen. Ook zijn er regelmatig nieuwe verkeersborden nodig. Dan blijkt een verkeersbord van bamboe net als een verkeersbord van gerecycled aluminium een duurzame keuze. CE Delft zegt hierover: "Verschillen tussen de duurzaamheidsscores van minder dan 10% vallen binnen de foutmarge van de LCA-berekening en moeten als gelijkwaardig worden beschouwd."


Download hier het volledige rapport van CE Delft. 
Onafhankelijk onderzoek 
CE Delft draagt met onafhankelijk onderzoek en advies bij aan een duurzame samenleving. Zij is toonaangevend op het gebied van energie, transport en grondstoffen. Met economische, technische en beleidsmatige expertise helpt zij overheden, NGO’s en bedrijven structurele veranderingen te realiseren.

Bots vriendelijk wegmeubilair

09-November-2023
Rijkswaterstaat (RWS) wil klimaatneutraal en circulair werken vanaf 2030. Om volledig circulair te werken moet je dus ook het wegmeubilair verduurzamen. In de visie ‘De weg in 2050’ zijn door Rijkswaterstaat drie toekomstscenario’s geschetst, waarvan twee een goede stap zijn richting de toekomst. Hoe wij daaraan bijdragen lees je in dit artikel.

Zwerfafval voorkomen; supporter van schoon

23-October-2023
Gooi jij je afval ook in de bak? Zwerfafval voorkomen, dat is het doel van Supporter van Schoon. Door deze borden die vanaf nu in onze shop te bestellen zijn stellen we andere gemeentes en bedrijven in staat zelf zwerfafval effectief aan te pakken én te voorkomen. 

Den Bosch ISA-proof dankzij verkeersbordendata!

04-October-2023

Vóór juli 2024 moeten nieuwe auto’s voorzien zijn van ISA (Intelligent Speed Assistance). ISA is een hulpmiddel dat ervoor zorgt dat de bestuurder niet (onbewust) de geldende maximumsnelheid overschrijdt. Den Bosch is de eerste gemeente die ISA-proof is, en dit dankzij onze verkeersbordendata. 

Eerste van de 4.400 nieuwe 30km borden in Amsterdam geplaatst!

03-October-2023

Gisteren was het eindelijk zo ver; het eerste 30km bord in Amsterdam is geplaatst door onze plaatsingsdienst. Het project krijgt grote media aandacht, zo was onze plaatsingsdienst onder andere te woord op Hart van Nederland, en waren we te zien op NOS. Gemeente Amsterdam wil voorlopen op het gebied van verkeersveiligheid, en heeft daarom besloten om als eerste gemeente in Nederland op circa 500 wegen de 50km p/u borden te vervangen voor 30km p/u borden

youtube linkedin