Nederlandse fabrikanten van stalen masten slaan handen ineen

29-November-2019

Tijdens de Vakbeurs Mobiliteit in Houten is de oprichting van SMIN (Stalen Masten In Nederland) bekend.

Regelgeving rond constructies van stalen masten is de afgelopen jaren vanwege duurzaamheid en veiligheid aangescherpt. Dit maakt het voor partijen, zoals Rijkswaterstaat, provincies, aannemers en installateurs, lastiger om na te gaan of zij volgens de laatste normeringen en regelgeving berekeningen uitvoeren. Eric Janssen, directeur VDL Mast Solutions: “Het is voor onze afnemers moeilijker geworden om door de bomen het bos te zien. Regelgeving is complexer geworden en wij zien dat klanten zich hierin adequaat dienen te verdiepen. Door onze kennis inzichtelijk te maken en die te bundelen, willen wij hen met deze nieuwe en onafhankelijke brancheorganisatie beter ondersteunen. Daarmee zijn afnemers altijd op de hoogte van de laatste veranderingen op het gebied van bouwbesluiten, normeringen en regelgeving.”

Stalen Masten In Nederland (SMIN)
De nieuwe brancheorganisatie draagt de naam SMIN. De Nederlandse fabrikanten zijn vertegenwoordigd door de oprichters: PMF Stalen Masten, Valmont Nederland, HR Groep Mastenfabriek en VDL Mast Solutions. Volgens HR Groep, is dit een belangrijk aspect van samenwerking: “In dergelijke samenwerkingen is het van belang dat alle partijen meedoen. Iedereen moet kennis op tafel leggen om uiteindelijk het beoogde doel te behalen. Dit vraagt om vertrouwen van betrokken partijen, dat zit bij ons wel goed.”

Kennisplatform
SMIN zal fungeren als platform voor het opstellen en publiceren van standaarden, modelteksten (reken)methoden en constructievoorschriften. Bovendien gaat SMIN informatie beschikbaar stellen op gebied van materiaal, duurzaamheid, certificeringen en veiligheid. Jos Bergh, directeur Valmont Nederland: “Wij willen door middel van dit initiatief meer bewustzijn in de markt creëren en onduidelijkheden bij afnemers wegnemen.”

ASOV 2020
Het is niet de eerste keer dat de fabrikanten elkaar opzoeken om actief kennis met de markt te delen. In 2010 publiceerden zij gezamenlijk de ASOV (Algemene Specificaties Ondersteuningsconstructies Voor Verkeerregelingsinstallaties). Volgens Eric Janssen van VDL Mast Solutions is dit inmiddels een veel gebruikt document. Onder de naam van de nieuwe branchevereniging is vandaag, tijdens de vakbeurs Mobiliteit in Houten, een vernieuwde versie van de ASOV gepubliceerd. Erik Renken, directeur PMF Stalen Masten: “Deze hernieuwde versie is het begin van onze samenwerking. Wij willen gezien worden als hét kennisplatform voor stalen mastconstructies in Nederland.”


Geen commercieel oogmerk
SMIN heeft geen commercieel oogmerk en is toegankelijk voor andere partijen die actief zijn in de stalen mastenbranche. Sjaak Hoekstra, accountmanager PMF Stalen Masten: “Dit initiatief kan los worden gezien van onze productie- en verkoopactiviteiten. Het is juist zo dat wij hiermee de ‘geheimen van de chef’ beschikbaar stellen aan de markt. Wel verwachten wij dat door het delen van technische kennis (potentiële) klanten veel gerichter masten gaan aanvragen. Dit kan voor de fabrikanten veel calculatiewerk schelen.”

Nieuwe komborden volgens EU wetgeving

13-August-2021
Met de komst van ISA is er een nieuw kombord ontworpen in de lijn zoals deze in meer Europese landen worden gebruikt.

Is Nederland klaar voor Intelligent Speed Assistance (ISA)?

11-June-2021

Zo verandert snelheidsassistentie in auto’s de komende jaren de bebording langs onze wegen

08-June-2021
Juli 2022 is het zo ver: Intelligent Speed Assistance (ISA) is vanaf dan verplicht in alle nieuwe automodellen die in Europa op de weg verschijnen.

Kwaliteit en Regelgeving: hoe beheert u uw verkeersborden?

09-February-2021
HR Groep ontsluit via haar landelijke verkeersbordendatabase. Intelligent Public Space management (IPSm) jaarlijks geactualiseerde data van RVV-borden. Deze borden worden conform de NEN 3381 vastgelegd; elk geplaatst of verwijderd bord wordt aangemeld in de nationale verkeersbordendatabase.
youtube twitter linkedin