Duurzame tip gemeenten "Denk groot, maar begin vooral klein."

28-June-2023
We gooien over de hele wereld ongelofelijk veel afval weg. Waar je dit afval brengt, is erg belangrijk voor het recycleproces. Afvalcommunicatie via goede duurzame bebording vanuit de gemeente speelt hier een cruciale rol in. Om te helpen met de afvalcommunicatie, zijn HR Groep Streetcare en project- en campagnebureau Van Loof de samenwerking aangegaan voor opdrachtgever AVU (Afval Verwijdering Utrecht).

Van Loof werkt dagelijks aan duurzaamheidsvraagstukken om de wereld een stukje beter te maken. Oprichter van Van Loof; Valerie Bos, zet zich al 10 jaar in om duurzaamheidsproblemen op te lossen en mensen in beweging te krijgen. Het doel van AVU was duidelijk; met elkaar minder afval creëren. Valerie: “Als je naar een circulaire economie toe wilt, moet je ook over preventie nadenken. Maar hoe kunnen wij de eerste stap zetten om borden te maken waar echt bij stil gestaan wordt? De impact van ons afval zie je pas terug in andere slechter ontwikkelde landen. Als je hier iets doet breng je ergens anders schade aan. De verandering begint toch echt in je eigen stad.”

Duurzame borden die tegen een stootje kunnen


Van Loof heeft voor de bebording gekozen voor UPVC van HR Groep Streetcare. Dit is een bord van gerecycled plastic met een continue levensduur. Verkeersborden bestaan naast aluminium ook uit folie, deze rugfolie en restanten van de retroreflecterende sticker worden hergebruikt in ons UPVC Traffic Sign dat voor 90% bestaat uit gerecycled plastic. “We zochten een materiaal wat jaren mee zou gaan én duurzaam geproduceerd werd. Ook de omgevingsfactoren tellen natuurlijk mee. In een milieustraat is veel beweging, dus het bord moet tegen een stootje kunnen. We wilden ook goede reflectie op het bord, onder alle (weers) omstandigheden goed leesbaar is.”

Meer weten over duurzame alternatieven? Bekijk ons aanbod

Bewustwording creëren dankzij duurzame kleurrijke borden

Iedereen die wel eens afval wegbrengt weet dat deze plekken er vaak saai uit zien. Van Loof wilde afval met een beetje kleur wat vrolijker maken. “We hebben veel meer positieve en kleurrijke afvalcommunicatie nodig. Een gekleurd bord met een illustratie ga je veel sneller lezen dan een zwart-wit bord, dit is veel menselijker. Dit is ook de feedback die wij van bewoners ontvingen. Aangezien de UPVC borden van HR Groep gemaakt zijn van gerecycled plastic, maakt dit het hele duurzame verhaal rond. De borden trekken de aandacht, en door het verhaal van de productie van de borden en het doel van de borden te combineren, raakt men geïnteresseerd en maken we mensen bewust.”

Begin vandaag al met het plaatsen van duurzame borden
Volgens Valerie houden veel gemeenten vast aan bestaande ideeën, en kiezen zij daarom niet snel voor iets ‘nieuws’ zoals duurzame (verkeers)borden. “Durf die stap te zetten en ga een verbetering aan. Doe iets verfrissends, en laat als dorp, stad of gemeente vooral zien dat je initiatief neemt. Je kunt vandaag beginnen met een nieuw duurzaam bord plaatsen, alle kleine beetjes tellen mee.”

Een geslaagde samenwerking
Dit project voelde als een heuse samenwerking tussen twee bedrijven. Na het leveren van de proefdruk was Valerie gelijk overtuigd en onder de indruk van onze flexibiliteit. “HR Groep denkt echt mee van ontwerp tot plaatsing. We waren geen lineaire partner, maar gingen echt samen een project aan.”Van Loof ziet het project als een geslaagde pilot en wil de borden ook voor andere geïnteresseerde gemeentes in de provincie Utrecht bestellen. Voor de gemeentes die geen lid zijn van de AVU is het ook mogelijk om hun milieustraten te verduurzamen, en de duurzame UPVC borden zelf aan te schaffen bij HR Groep Streetcare en gebruik te maken van de bedrukkingen via Van Loof.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan.

Is jouw schoolzone veilig genoeg?

25-July-2023

De eerste schoolvakanties zijn begonnen. Het nieuwe schooljaar komt al om de hoek kijken. Ben jij goed voorbereid op een veilige start van dit nieuwe schooljaar?

Bel ons via: +31 (0)70 399 85 11
Mail naar: info@hrgroep.nl
Of vul het contactformulier in
Nieuwsbrief
Marketing door
youtube linkedin